Hoe werkt audiodescriptie?

Audiodescriptie is een relatief nieuwe ontwikkeling in Nederland, maar in andere landen, zoals bijvoorbeeld Denemarken, wordt dit al veel langer ingezet om televisieprogramma’s toegankelijker te maken voor een blind en slechtziend publiek.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen zelfstandig een programma kan volgen, zonder dat die zich hoeft af te vragen waarom mensen lachen, wat er in beeld gebeurt als er geschreeuw of gerammel te horen is, of wat er precies gaande is tijdens die emotionele vioolmuziek. Daar helpt audiodescriptie bij. Een stem vertelt je tijdens de momenten waar geen dialoog of voice-over te horen is wat er in beeld gebeurt, of er teksten in beeld verschijnen óf bijvoorbeeld welke emoties er van gezichten af te lezen zijn. Mocht een programma ook ondertiteling bevatten, dan wordt deze voorgelezen – door een of meerdere stemmen.

Wij richten ons veelal op het maken van audiodescriptie voor reality- en human interest-programma’s. Waar bij films en series een stem vaak wordt gecast en het script eerst langs de producent gaat voordat het wordt ingesproken, is daar bij het soort programma’s waar wij ons op richten nagenoeg geen tijd voor. Daarom werken wij naar Deens voorbeeld: de scriptschrijver spreekt zelf in. Dit zorgt voor een snellere doorloop, een efficiënte planning en kortere lijnen. Op kwaliteit wordt niet ingeboet, want tijdens de opname kijkt de technicus nauwkeurig mee of er geen gekke dingen worden gezegd.

Doordat wij met een klein team werken en alles in-house opnemen, kunnen we snel schakelen en is geen deadline ons te gek.

MEER ARTIKELEN